POŘÍDILI JSME SI ŠTĚŇÁTKO: ZÁKLADNÍ VÝBAVA PRO PSA

Štěňátko je doma, nebo čekáte jeho příchod v brzké době a vy si kladete otázku: Co potřebuji pro štěně?


PELÍŠEK

Dříve než štěně ubytujete u vás doma bychom doporučili vybrat pelíšek. Začali bychom pelíškem, protože možná budete chtít objednat přes internet, kde je větší výběr, než v kamenné prodejně. A tak je třeba počítat s nějakou dodací lhůtou. U pelíšků můžete vybírat různé varianty. Na trhu jsou dostupné pelechy malé, velké, ortopedické, masážní, designové.

Pokud si pořizujete psa s rodokmenem, tak máte k dispozici hrubý předpoklad, jaký je velikostní standard pro vámi vybrané plemeno. Od toho se můžete odpíchnout při výběru velikosti pelíšku. Pokud si však pořizujete pejska z útulku, kde nemáte ponětí o jeho budoucí velikosti, můžete buď s koupí počkat, nebo rozměr pelíšku odhadnout. V takové situaci bychom v Haf Laf volili pelech o jednu velikost větší, než jste vybrali, aby měl pejsek pohodlí.


MISKY

Pokud se rozhodnete, že výběr pelíšku nemá takovou prioritu, pak rozhodně jako první budete řešit misky. Misky budete potřebovat minimálně dvě. Slovíčko minimálně uvádíme proto, protože se může stát, že občas dáte svého pejska na hlídání, nebo ho vezmete s sebou na výlet, a pokud se vám nebude chtít převážet tu domácí, určitě se vám bude hodit nějaká rezervní.
Jedna miska slouží na vodu, druhá na krmivo. K vodě musí mít pes přístup neustále. U krmiva se rozhodnete, zda mu ponecháte misku s krmivem na svém místě po celou dobu, nebo budete po každém krmení z místa sklízet, aby se pejsek naučil, že s miskou přichází čas krmení a soustředil se tak v daném čase pouze na potravu.
Pokud máte plemeno, které v dospělosti neváží více než 10 kg, měla by vám stačit miska o objemu 0,2 až 0,5 litru. Pro středně velká plemena je třeba pořídit misku větší (0,7 až 1 l), pro velké psy dokonce misky o objemu větším než 1 l. Obří plemena už svoji denní porci krmiva potřebují dostávat do misky nad 2 litry.
 V Haf Laf si myslíme, že ideální volbou jsou misky s protiskluzovým opatřením - například nerezové s gumou po obvodu.


TRANSPORTNÍ POTŘEBY - CESTOVNÍ TAŠKA, PŘEPRAVKA, CESTOVNÍ KLEC

U výběry potřeb k cestování bude opět záležet na předpokládané velikosti vašeho psa. A dále jak často budete mít v plánu se psem cestovat a za jakým účelem. Například v Haf Laf máme ruského toye Enza, který je trpasličího plemene a kříženku staffordširského teriéra Ritu, která je středního vzrůstu. Pro ruského toye jsme zvolili cestovní tašku ve které ho i přenášíme. Při svém vzrůstu může sedět páníčkům na klíně, ale cestovní taška také chrání před ušpiněním oděvu. U trpasličích plemen je také dobré zvážit nákup přepravky pro případ, kdy budete svého psa brát k veterináři a nevíte, jak bude pejsek reagovat.
Pro plemena středního a většího vzrůstu se doporučuje přepravní klec, která se ukotvuje do kufru auta. A to z důvodu, že se jedná o nejbezpečnější variantu.


OBOJEK PRO ŠTĚNĚ

Pokud si pořídíte trpasličí plemeno, pro náš příklad je to ruský toy, můžete vybírat obojky Haf Laf označené XS a MINIME a můžete se spolehnout, že délky našich obojků padnou jak štěněti, tak později dospělému psovi. (Odzkoušeno na ruském toyovi). Pokud však bude váš hafan střední a větší velikosti, je možné, že budete muset obojek obměnit v průběhu, jak bude pejsek růst. Nebo můžete vyzkoušet Haf Laf obojek Lavender s nastavitelnou velikostí, měl by být vyměřen obvodem krku od malých plemen až po velká.
Důležité je nezapomínat, že vaše štěně bude při prvních procházkách plné dojmů a v začátcích nebude mít zakořeněné správné návyky chůze na vodítku. Pravděpodobně bude často v tahu, protože bude chtít prozkoumat každý kout. K těmto účelům bude vhodnější obojek širší (aby se tah adekvátně rozložil a zbytečně nedeformoval páteř psa), či vypolstrovaný obojek pro větší komfort.

POSTROJ PRO ŠTĚNĚ

Pokud si lámete hlavu nad tím, zda do povinné výbavy pro psa zařadit i postroj, máme na to odpověď: Ano i Ne. ANO, protože jak jsme výše zmínili, pokud bude štěně často "vyvěšené" v obojku, nemusí to být přínosné pro jeho páteř. NE, protože na postroji je pes méně ovladatelnější. A hlavně ve štěněčím věku, kdy štěně bude procházet výchovou si nejspíše budete přát, aby vám štěně na povely reagovalo. Také je dost možné, že vám štěně z postroje vyroste. Nebo můžete sáhnout po patentovaném produktu Haf Laf Vodítku 3v1 Twistline, který je postrojem a vodítkem v jednom. Postroj lemuje nohy psa, takže neomezuje jeho pohybový aparát. Zároveň je konec postroje a začátek vodítka umístěn těsně za lopatkami psa. Psi jsou na Twistline ovladatelnější a lépe si uvědomují propojení s páníčkem.

VODÍTKO PRO ŠTĚNĚ


I u vodítka bude každý pejskař řešit rozdílné potřeby, jestliže jste majitelem trpasličího plemena je vaše potřeba jiná než majitele majestátné dogy. Při výběru vodítka pro trpasličí plemeno pravděpodobně budete hledat takové, které je velmi lehké. Naopak, pokud jste si pořídili plemeno velké, lovecké, či druh teriéra, budete hledat takové u kterého budete mít pocit, že něco vydrží.
Rozdíl bude i v tom, zda si vodítko bude vybírat žena, nebo muž. Přece jenom křehké polovičky budou mít o něco menší dlaň a bude jim stačit menší průměr ucha, než mužskému zastoupení. V Haf Laf myslíme na ženské i mužské osazenstvo a proto ať sáhnete po jakémkoli vodítku, bude se vám vždy pohodlně držet.
Při výběru budete určitě také zvažovat, zda pořídit flexi vodítko (navinovací), nebo pevné vodítko - z kůže, z lana, z popruhu, jiné. Vodítko pevné je vhodnější v případě, že s pejskem začnete navštěvovat kynologické kluby a budete chtít psa naučit základnímu chování.


Z naší nabídky si můžete vybrat vodítka lanová a to buď pevná, nebo přepínací.
Nebo vodítka nylonová vyrobená z popruhu pro příjemný úchop.

HRAČKY

Věříme, že hraček bude mít váš nový kamarád opravdu spoustu. Chcete pejskovi udělat radost (řekněme si, že víme, kdo má z pořizování věcí větší radost) a s každým dalším nákupem se hračky začnou hromadit.Pořízení hračky ale nemusí být jenom chvilkový rozmar. Především v období kdy je váš pes ještě štěně, má mléčné zuby a přijde období přezubování budou pro vás hračky spásou, pokud se chcete vyhnout okousaným botám a nábytku. Takže hračky, které pomůžou přezubení budou dobrý kup. Máme pro vás tip: V řetězcích Pepco se prodávají kousátka pro mimina, jelikož jsou určená k žužlání a kousání, poslouží dobře i vašemu štěněti.
Nebo si můžete vybrat lanovou hračku - přetahovadlo granát od nás v Haf Laf. Psi ho milují - ověřeno psími kontrolory!


PÉČE O PSA - KARTÁČ, KLEŠTĚ NA DRÁPKY

Tuto výbavu a její používání doporučujeme zařadit do pravidelné péče co nejdříve. "Co se v mládí naučíš"...Bude pro vás jednodušší udržovat srst a drápky, když si váš pes zvykne na kartáč a stříhání drápků už jako malý. Při stříhání drápků můžete psa zkusit navyknout na situaci, která bude probíhat tak, že při každém stříhání zařadíte povel např. drápky. Vždy když řeknete "drápky" pes bude vědět, co se bude dít a nebude se bát nové neočekávané situace.


PLENY

Pleny, čůrací podložky, absorpční podložky, návykové podložky. Tato pomůcka má spoustu výrazů. Jedná se o podložku, která slouží k nácviku základní potřeby psa. Oceníte ji, především pokud bydlíte v bytě a pes nemá volný přístup na zahradu. Podložka je vyrobena ze savého materiálu, stejně jako pleny, se spodní nepromokavou vrstvou.
Pokud budete podložku umisťovat stále na stejné místo a budete na ni svého psa učit, bude vědět, že hygiena se vykonává na vyčleněném místě.Ovšem je třeba mít trpělivost, psovi může trvat i rok, než si návyky základní hygieny ukotví.
Odkaz na inkontinenční podložky pro veterinu ZDE.

Zdroj obrázku: https://www.tierphysio-jost.ch/2018/01/22/betrachtungen-zum-norwegergeschirr/


OBLEČKY

Protože v České republice dokáže být v zimním období opravdu tuhý mráz, ocení obleček nejen malá plemena. Do deštivých a zasněžených dní jsou nejvhodnější oblečky takové, které jsou nepromokavé. Skvělými značkami nepromokavých oblečků jsou značky Hurtta a Non-Stop.
Pokud je však pro vás obleček pro psa spíše módním doplňkem, výběr na trhu je opravdu široký. V naší nabídce máme růžové svetříky pro psí princezny, nebo psí parky pro pány všech parků.


Pokud byl pro vás článek přínosný, podělte se o něho i s ostatními pejskaři na svých sítích. Plno dalších užitečných tipů najdete na našem Instagramu nebo Facebooku.

Děkujeme za přízeň. 


Cookies

Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.