VÍTE, JAK VYBRAT VHODNÝ POSTROJ?

V první řadě je potřeba si vysvětlit, že volba a výběr mezi obojkem nebo postrojem vychází ze dvou pohledů. Máme tady úhel pohledu z hlediska kynologie a výcviku a pak druhý z hlediska fyzia pejska. Pokud by vás zajímal výcvik pejska, můžete se zajímavé tipy a co za potřeby k vodění zvolit, dočíst v našem rozhovoru: Jak venčit na vodítku

My se ale v dnešním článku budeme zabývat tím, jaký postroj zvolit, aby nebyl zbytečně zatěžován chodící aparát pejska, když tomu lze předcházet.

Nejprve si popíšeme pro nás důležité části psí soustavy. Zaměříme se především na chodící aparát pejska, který je pro nás důležitý při výběru postroje. Nejdůležitější částí jsou ramenní klouby a lopatky. Na obrázku je zaznačení pouze ilustrativní. Pokud nezvolíme správný tvar a typ postroje, trpí tím nejvíce právě tyto dvě partie (3. a 4.). Nejčastější problém, který vzniká tahem v nevhodném postroji je blokáda krční páteře psa.
Abyste měli lepší představu, co výběrem nevhodného postroje pejskovi přesně omezujete, přikládáme hned pod popis jednotlivých částí pejska, obrázek se srovnáním stavby těla psa a člověka. Jeho přední pohybový aparát jsou v podstatě naše lidské ramena a hrudní koš. V případě, že zvolíte Norský postroj / Postroj ve tvaru písmene T, je to skoro to samé, jako byste si pevně přivázali ramena a paže k hrudníku a s takto omezeným pohybem měli třeba psát, nebo jíst.

Zdroj obrázku: https://www.tierphysio-jost.ch/2018/01/22/betrachtungen-zum-norwegergeschirr/Zdroj obrázku: https://www.tierphysio-jost.ch/2018/01/22/betrachtungen-zum-norwegergeschirr/

Jak tedy vybrat vhodný postroj?

Jaký postroj zvolit? Je třeba znát k čemu bude postroj sloužit, k jakým účelům postroj chcete. Hledáte postroj na procházky, na sport, přímo do tahu (např. canicross), nebo sportovní obrana, či policejní výcvik? Pro každou z těchto aktivit bude vhodnější jiný typ postroje. Nebo možná řešíte pořízení štěňátka, které je zatím křehké a obojky mu jsou velké.
Pokud preferujete nošení postroje před obojkem na běžné procházky, doporučujeme volit postroj šitý na míru. Postroj nesmí psa nikde škrtit na dýchacích cestách, dřít (hlavně u krátkosrstých plemen), nebo být velký. Vhodnější vždy bude postroj podšitý / "vypolstrovaný" - za takový už si však připlatíte. Postroj by měl vést tak, aby končil ještě dříve, než psovi končí žebra, aby se mu pod žebra nezařezával.

Naprosto nevhodným je norský postroj (postroj ve tvaru písmene T). Jak už jsme si vysvětlili na obrázcích výše, norský postroj , který vede přes lopatky psa, pejska svazuje, stejně, jako bychom si my lidé připoutali popruhem ramena a paže k tělu. Mnohem vhodnější variantou vždy budou postroje, které mají střih ve tvaru písmene Y, nebo H. Takové, které vedou mezi předními nohami psa a kolem hrudníku za lopatkou (pěkně lemují lopatky).


Pojďme se společně podívat na to, jaké typy postrojů jsou na trhu k dispozici

KRÁTKÉ POSTROJE

Po krátkém postroji pravděpodobně šáhnete v případě, že chcete, aby byl pejsek o něco ovladatelnější. Platí pravidlo, že čím blíže ke středu těla psa je očko (D kroužek), ke kterému připínáte vodítko, tím ovladatelnější pejsek bude.
Krátký postroj se tak bude lépe hodit k účelům, jako jsou klasické procházky, výcvik sportovní obrany, nebo pro štěňátka, kdy štěně ještě nechcete zatěžovat obojkem, ale potřebujete s ním být propojení tak, aby vnímal, že ho na vodítku někdo vede.

Vodítko 3v1 Twistline

Je patentovaný produkt značky Haf Laf. Kdy máte k dispozici postroj spojený s neodnímatelným vodítkem. Tento produkt byl navržen především pro pejskaře, kteří svého pejska nikdy nepouštějí na volno - stačí nasadit a jdete na procházku. Vodítko Twistlinu je přepínací v délce 300 cm. Na vodítko si lze zavěsit zásobník na sáčky, pamlskovník, případně nějakou drobnou hračku. Z postroje lze také udělat obojek s vodítkem dohromady.
Postroj krásně lemuje lopatky pejska (je ve tvaru písmene Y), nikde se nezařezává, nekudlí pejskovi chloupky. Produkt je vyroben z velmi měkkého a zároveň odolného lana.

Výhodou Twistlinu je, že má posuvný systém a tak se štěňátkem bude růst do dospělosti a není třeba jej měnit za větší velikost.

Postroj ve tvaru písmene Y

Postroj ve tvaru písmene Y je nejvhodnější variantou pro pejsky. Nijak neomezuje pohybový aparát psa. Většinou je délka popruhu na hrudníku předem daná. Popruh lemující páteř pejska je kratší než ten na hrudníku. Postroje ve tvaru písmene Y se většinou řadí k těm dražším a šitým na míru podle rozměrů pejska.

Zdroj obrázku: https://www.4dox.cz/

Postroj ve tvaru písmene H

Postroj ve tvaru písmene H je také vhodným postrojem, který nezatěžuje pohybový aparát pejska. Je o něco levnější variantou než postroj ve tvaru písmene Y, protože se dá často navrhnout univerzální velikost pro jednotlivé velikostní kategorie psů a velikost je možné v malé míře upravit, díky posuvníkům nejen na popruzích, které obepínají pejska, ale také na popruhu, který lemuje hrudník psa.
Někteří pejskaři nemají tento typ kšírů rádi, protože se může stávat, že se při procházce budou přetáčet.

Zdroj obrázku: https://www.zvireci-potreby.cz/Zdroj obrázku: https://kaspro.cz/produkt/kaspro-postroj-textilni-h-sirky-25cm-velikost-6-xxl/

Norský postroj / Postroj ve tvaru písmene T

Nejméně vhodná volba postroje. Ze strany pejskařů, kteří se touto problematikou zabývají, je vyhledávána minimálně. Je to z toho důvodu, že norský postroj omezuje hybnost hrudních končetin, bavíme se o lopatkách a ramenních kloubech. Hlavně pak u psa, který na tomto postroji táhne. Tlak, který tahem vzniká se tak přenáší zejména do hrudní a krční páteře, ramen a lopatek, čímž u psa může dojít k blokádě páteře.

Zdroj obrázku: https://www.zvireci-potreby.cz/Zdroj obrázku: https://obojky.propsiska.cz/ukazky-vyrobku/konica-minolta-digital-camera-38/Zdroj obrázku: https://www.dolcehafana.cz/

DLOUHÉ POSTROJE

Dlouhý postroj pravděpodobně vyhledáte v případě, že chcete s pejskem provozovat typ sportu, ve kterém bude pes často v tahu, např. canicross, turistika při které máte pejska neustále připnutého, apod.
Platí pravidlo, že čím dále od středu těla psa je očko (D kroužek), ke kterému připínáte vodítko, tím méně ovladatelný pejsek bude.
Zdroj obrázku: https://www.behejsepsem.cz/jak-vybrat-vybaveni-pro-canicross/Zdroj obrázku: https://www.ireceptar.cz/zvirata/canicross-30000120.html


Některé informace jsme čerpali z YT videa, kde můžete shlédnout roztřídění a vysvětlení jednotlivých typů postrojů detailněji: ZDE

Cookies

Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.