JAK VENČIT NA VODÍTKU: ROZHOVOR S ALEŠEM JAROTKEM (TRENÉR PSŮ)


1. Popište se pár větami. Krátké představení Aleše Jarotka. Co považujete za své dosavadní největší úspěchy ve vaší práci?


Jmenuji se Aleš Jarotek a funguji jako trenér psů v Dobré psí škole v Hradci Králové.

Učím lidi vychovávat a cvičit své psy bez korekcí a nátlaku. Zaměřuji se na provozní poslušnost, socializaci, psí aktivity a na práci se psy, kteří přehnaně reagují na určité podněty (jiní psi, lidi, děti atd.)

Mě vždycky potěší při práci s problémovým psem a to především beru jako úspěch, když po změnách přístupu majitele ke psu nebo pár detailech upravených v tréninku, dojde ke zlepšení kvality jejich společného života. Lidé, kteří si třeba vzali pejska z útulku by mohli vyprávět, jaké to je, když se vám na procházce pes vrhá po kolech a kolemjdoucích, při procházení kolem psa vyvádí jak blázen a není schopný se uklidnit. Nebo při snaze vzít koště a zamést se vám zakousne do ruky. To jsou opravdu věci, které nechce člověk zažívat a které si většina lidí dokáže jen těžko představit. Úspěch je pro mě to, že těmto lidem zvládnu pomoci, oni se svým psem dokáží normálně fungovat a pes je i navzdory dřívějším traumatům schopen adaptovat se na běžný život.


2. Koho je těžší naučit správným návykům na vodítku - štěně / dospělého psa? A proč?

Vždy je ideální naučit psa dané chování nebo cvik hned od začátku správně, než později přeučovat nežádoucí chování. To samozřejmě platí i u chůze na vodítku. Štěně je v tomto směru takový nepopsaný list s minimálním posílením špatných návyků, proto je to většinou jednodušší. Hned od začátku je důležité zvolit vhodnou délku a typ vodítka. Vodění na obojku a flexi vodítku, kdy je pes v tahu neustále, bych se vyhnul. S delším vodítkem se sice hůř manipuluje, ale štěně na něm má dostatek prostoru a člověk má o pár vteřin navíc, ve kterých může upevňovat správnou chůzi. 

U dospělého psa záleží na mnoha faktorech - jestli se se psem pracovalo spíše formou trestů a donucení, nebo pozitivním posilováním přes pamlsky a hračky. Jak dlouho je zvyklý tahat, způsob a frekvence procházek atd.
Na staršího psa, který chodil většinu procházek na nataženém vodítku, musíte využít různé finty, abyste postupně docílili klidné chůze. Občas je potřeba změnit typ vodění a i dobu a prostředí procházek. Rozhodně to nebude hned, jak by si mnoho lidí přálo.


3. Co jsou nejčastější příčiny tahání na vodítku a jak se jim vyvarovat?

Nejčastěji se setkávám s tím, že lidé prostě psy nechají tahat a tím to chování posilují. Bojí se pořídit postroj, protože někde slyšeli, že se na něm pes naučí tahat ještě víc a tak se nechávají procházku co procházku vláčet za psem. Nejen že má člověk vytahané ruce, ale má to negativní dopad i na zdravotní stránku psa. Jak má pes obojek a pokračuje vpřed na nataženém vodítku, tak je to špatně. Myslí si, že to tak má být a že ten tlak musí přebít, aby se dostal dál. Závisí to samozřejmě i na vhodném vodítku.
Krátká 1m vodítka, flexiny a amortizační vodítka jsou pro chůzi psa s obojkem zcela nevhodné.
Další taková častá příčina je, že mnoho lidí není na procházce pro psa atraktivní a psa neodměňuje za správnou chůzi. Pes si pak na procházce funguje v takové své bublině a hledá si práci sám.

Aby se tomu člověk vyhnul, je důležité zvolit správnou délku vodítka (upřednostňuji delší), nikam se na procházkách nenechat dotáhnout a odměňovat chůzi na prověšeném vodítku. (Vyzkoušejte naše Vodítko 3v1 Twistline, kde samotné vodítko od postroje má délku 3 metry). Ve chvílích, kdy se vodítko napne, zastavím a nepokračuji dál. 

Když se na procházce tolik nechci trápit pravidly a řešit neustále prověšené vodítko, dám psovi postroj, na kterém si občas zatáhnout může. 


4. Nějaké tipy a doporučení pro začínající chovatele, jak naučit štěně poslušnosti na vodítku (majitel 1. pejska)?

Pokud jde o tahání, tak doporučím používat dlouhé a ze začátku lehčí vodítko, na kterém štěně bude mít větší volnost a bude poznávat nové podněty přirozeně. Na procházku by měl být člověk vybaven dostatkem odměn a třeba i oblíbenou hračkou, aby mohl štěněti upevňovat správnou chůzi na vodítku popř. i další žádoucí chování. No a jak už bylo zmíněno nepokračovat v chůzi se psem s obojkem na nataženém vodítku. V klidu počkat až pes tlak povolí, za což ho i můžeme pochválit a odměnu mu hodit za sebe, aby se pro ni musel vrátit, čímž získáme pár vteřin k dobru. Můžeme se také vrátit nebo různě měnit směr, abychom ho učili, že směr a rychlost určujeme my. Dále není na škodu naučit psa signál, po kterém by měl člověka následovat….např. častá fráze ,,tady jdeme”.

5. Které základní povely na vodítku by se štěně mělo naučit?

Vodítko je dobrá pomůcka, ale musí se správně a přesně používat. Když se včas a přesně vytváří nebo odebírá tlak, tak se s ním dá naučit hodně věcí.

Já ho využívám při učení signálu FUJ a tím  teď v žádném případě nemyslím zařvání FUJ a škubnutí. Ale po vyslovení signálu, napnu vodítko a psa jemně zastavím. Po povolení tlaku ze strany psa, chválím a odměňuji hozením odměny od lákadla. 

Dále můžeme přes tlak vodítka naučit psa zastavovat, aby byl schopný zastavit v jakékoliv situaci. To je cvik, který se může hodit každému.

Přivolání nebo aport s ním sice nenaučím, ale trochu si tam stopovacím vodítkem pomoci můžu.  

6. Jak řešit problém, když na vodítku tahá dospělý pes? (doporučení, tipy, triky)

Nerad takhle radím, když nemám před sebou konkrétního psa, protože každý pes je jiný a na každého může platit něco jiného. Potřebuji vědět, z jakého důvodu pes tahá, abych s ním mohl pracovat. První co by mě zajímalo, jestli pes chodil na obojku nebo postroji a  jak dlouhé má vodítko. Vyzkoušel bych se na procházky zatraktivnit hračkou nebo top pamlsky a rozhodně bych začínal venčení na postroji. Ze startu procházky, kdy je pes nevyvenčený, natěšený a má hodně energie je pro člověka hodně těžké neposunout se s nataženým vodítkem ani o pár centimetrů. Na obojek bych si ho přepnul až ke konci procházky (10-15 min), když by měl podstatně méně energie než na začátku. Na těch pár minut se člověk musí opravdu hodně soustředit. Jakmile začnu mít po několika procházkách jistotu, že už mě pes na obojku těch posledních pár minut netahá, začnu dobu na obojku prodlužovat. Prostě tu chůzi trénuji od konce venčení.  Pak tady jsou různé způsoby, jak vodit psa, ale to je opravdu extra tahače. Rád využívám vodění na dvou bodech, kdy je jeden konec vodítka připnutý na postroj nahoře na zádech psa a druhý ideálně na postroj vepředu na spojnici pomyslného písmene Y (některé postroje mají v tomto místě na toto dokonce připravené speciální očko). Při tomto vodění dokážu psa efektivně zpomalovat i zastavovat. (Naše Vodítko 3v1 Twistline je postroj a vodítko v jednom produktu, kdy postroj je plně regulovatelný posuvný a pejsci na něho reagují)

Další skvělé techniky vodění jsou podle metod Touch.                                           

7. Nechávat štěně do vodítka kousat - ano / ne? Proč?

Tak toho bych se určitě vyvaroval. Může se z toho stát těžký zlozvyk, který se pak bude hůře odstraňovat. Jak štěně začne do vodítka kousat, převedu jeho pozornost na nějakou hračku. Některá štěňata berou vodítko jakou něco na hraní a proto jim člověk musí vysvětlit, že na kousání vodítko není. Jen to, že klidně jde a vodítka si nevšímá, je potřeba odměňovat. Po par procházkách bude do vodítka kousat míň a míň.

8. Uvazovat psa před obchodem na vodítku - ano / ne? Proč?

V dnešní době je spíš otázka, zda vůbec nechávat psa před obchodem. Mnoha lidem už tak pes zmizel a mně se stalo, že mi je tam nějaká rodinka chtěla krmit. Já prostě takhle nechám psy jen, když na ně vidím. Jistota je jistota. Dále záleží na tom, jak pes zvládá samotu a odloučení. I to je potřeba natrénovat, aby pes věděl, že se vždycky vrátím a nemusí v době mé nepřítomnosti panikařit, kňourat, štěkat apod. Jaké vodítko byste doporučil pro jaké aktivity?


9. Je vhodné měnit vodítko / postroj vzhledem k aktivitě? Jaké vodítko se hodí k čemu?

Tohle je hrozně individuální. Co jednomu sedí a vyhovuje mu to, druhému ne. Já využívám klasické přepínací, které má 3 metry, k běžnému venčení. S amortizačním vodítkem chodíme běhat nebo jezdíme na kole, stopovací vodítko na obrany  a flexi na túry, když je pes na postroji. U postrojů je hlavně důležité, aby se používaly na aktivitu k nim určenou. Neměl by člověk dát na psa postroj na obrany a jít s ním třeba na koloběžku. Krátké postroje jsou pro běžné nošení a k mírnému tahu. Oproti tomu dlouhé postroje jsou určeny k tahu, ale hůře se s nimi se psem manipuluje. Využívám ještě postroj na weight pulling.

10. Je v pořádku na vesnici, v lese, jiných volných prostranstvích pouštět psa na volno?

Tohle je o zodpovědnosti majitelů psů a tom, jak svého psa znají. Já s tím nemám žádný problém, ale když už někdo pouští psa na volno, tak by si měl být téměř jistý, že se na signál v daném prostředí třeba zastaví nebo přiběhne ke mně. V lese už to je jiná. Tam jsou pachy zvěře, což je pro některé psy se silným loveckým pudem skoro nemožné poslechnout. V tom případě mám psa radši na vodítku, protože je potřeba uvědomit si, že pes je pořád jen šelma, před kterou když proběhne v lese nějaké zvíře, tak by se mohlo stát, že půjde po něm. Ale každý tohle řeší jinak. Někdo má psa v lese na stopovacím vodítku, někdo do lesa kvůli loveckým pudům svého psa vůbec nechodí a někdo ho pouští, protože je pes od zvěře odvolatelný. Jinak za mě je ideální střídat chůzi na vodítku s pohybem na volno, ale je to každého věc.  


11. Může změna vodítka ovlivnit poslušnost psa na vodítku? V čem?

Ano, změna vodítka i výměna obojku za postroj může ovlivnit chování i poslušnost psa na vodítku. Vodítko je naše prodloužená ruka, kterou psovi předáváme signály. Někteří psi, když jsou mezi ostatními na volno, je vše v pohodě a bez konfliktů, ale jak jsou na vodítku, stávají se z nich reaktivci. Člověk jim prostě přes vodítko předává informace, které ani nechce, pokud s vodítkem špatně pracuje. Opět bude na kratším vodítku těch nechtěných signálů víc než na delším, na kterém bude pohyb a chování mnohem přirozenější.  Co se týká poslušnosti, tak bohužel někdy vidím, že když je pes na vodítku, tak toho majitel psa zneužívá. Jako kdyby psovi říkal:,, Tak teď seš na vodítku a prostě budeš poslouchat”. Jinak pes pracuje, když musí než když může.

Vodítka by prostě neměl člověk zneužívat, zbytečně s ním škubat nebo jím dokonce fyzicky trestat. Při venčení nebo tréninku na vodítku by mělo být vodítko prověšené, aby bylo vše přirozené a bez nechtěných signálů.




12. Co dělat v situaci, když je můj pes poslušný a mám ho připnutého na vodítku, ale zaútočí na něj cizí pes, který je na volno?

Každá situace je jiná a záleží taky na plemeni psa. Jinak se zachovám, když budu mít na vodítku dobrmana a zaútočí na něho pudl, než když budu mít kokra a zaútočí pitbull. Ale když už jsem v situaci, kdy cizí pes zaútočil, tak pouštím vodítko a moje pozornost jde k útočícímu psovi. Když už je cizí pes do toho mého zakousnutý, tak je potřebuji co nejrychleji rozdělit. Z mé zkušenosti je nejrychlejší rozdělení vyškrcením za obojek. Musí se počkat, až útočící pes bude mít tendence se nadechnout a otevřít tlamu, pak můžu rozdělovat. Jak budu rvát od sebe psy, když jsou do sebe zakousnutí, napáchám mnohem víc škod.

13. Co dělat v situaci, když na procházce necháme psy očuchat, oba jsou připnutí na vodítku, ale jeden se zachová nevyzpytatelně agresivně a poškozenému psovi ublíží?

Na tohle neexistuje nějaká všeobecná odpověď. Důležité je si všímat a sledovat signály obou psů ještě před blízkým očucháváním. Rozhodně bych k tomu druhému psovi neměl jít v tahu na nataženém vodítku. Dále potřebuji sledovat jak se na sebe psi dívají, jestli uhýbají pohledem, jak se k sobě přibližují, jak se mění jejich uši, ocas a hřbet atd. Je mnoho signálů, které vám jsou schopné napovědět, jestli to setkání bude v pohodě nebo ne. Když už jsou psi u sebe a jeden vyjede, tak v tu chvíli pracuji s tlakem přes vodítko a odvádím psa do bezpečí,

Psům, kteří z nějakého důvodu těm ostatním tolik nevěří, pomůže rychlý kontakt a pokračování v cestě než abyste zůstali stát a čekali, co bude.

14. Psa při cestování v autě - zapásat bezpečnostním pásem pro psa / přepravovat v kleci pro psa v kufru / přepravovat pod nohama spolujezdce nebo v kufru na volno / na zadních sedačkách ?

Co se týká přepravy psa v autě, tak je důležité, aby to pro psa bylo komfortní a co nejvíce bezpečné. Za mě je nejbezpečnější přepravní klec, kterou si může člověk dát  vyrobit přesně na míru. Stačí se podívat na internet na crash testy se psy. Proto se nepřikláním vozit psa pod nohama spolujezdce nebo připnutého pásem na zadní sedačce. Samozřejmě záleží kam a jak dlouho se psem jedu. Je rozdíl, když jedu se psy na očkování na veterinu, kterou mám za rohem, nebo 200 km po dálnici. Taky občas psy přepravuji na zadní sedačce, ale na delší cestu jsou do klece.


Rozhovor pro vás připravili:

Aleš Jarotek z Dobrá psí škola

&

Petra Dychusová zakladatelka Haf Laf

Cookies

Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.