JAK NAJÍT ZTRACENÉHO PSA?

S Ritou (fena x stafford) jsme se jejích toulek nabažili až až. A kolikrát už jsme ztratili i naději, že by se mohla z některé z útěkářských výprav vrátit. 

Někdy se může zdát, že mají psi až nadpřirozené schopnosti. Dokážou najít svou stopu vzdálenou od domova i kilometry daleko. Jedna z teorií je, že si psi vytvářejí pachovou mapu, složenou z různých vůní, jako třeba stánek s potravinami, nebo čerstvě posečená zahrada.

Prozradím vám, tři nejsilnější chvíle s Ritou, které se nám doopravdy staly a nečekala jsem, že ji ještě někdy uvidím.

Srna je silnější než piškot

Byly jsme se projít v lese kousek za našim domečkem. Rita byla samozřejmě na volno, byl to poslušný pejsek, který absolvoval základní ovladatelnost na výbornou. Jenže v půl roce jsou všechny pachy a vjemy intenzivnější než páníček a piškot. Proto, když zachytila stopu, vydala se za srnou. Ani po hodině po feně nebylo vidu ani slechu.
Nakonec se plná nových dojmů vrátila poslušně až před branku.

Co si z této situace vzít za ponaučení? Zkuste od mala psa učit na psí píšťalku. Ta je mnohem intenzivnější, než vaše výkřiky do tmy.

Psí párty u babičky

Období puberty bylo krušné. Rita by mohla dostat ocenění útěkář. Byla mazaná a vždy věděla o každé skulince v plotě. A i kdyby nevěděla, vytvoří si ji. Proto se jednou rozhodla podhrabat se, svolat celou psí bandu z naší vesnice a jako pořádná parta psích kámošů se vydali k babičce do vedlejší vesnice. A to i přes silnici.
Nakonec jsme tuto psí partu museli naložit a každého po jednom rozvést zpátky všem sousedům.

Pokud je váš pes také chronický útěkář, zkuste ho zajistit kotcem, nebo jinou metodou. 

Skrytý spouštěč strachu

Z Rity už je starší dáma a tato nepříjemná zkušenost se nám stala poměrně nedávno. Máme v ní maximální důvěru (tak hodného psa byste jen těžko pohledali). Šli jsme fotit do krásné přírody golfového parku. Abychom měli pěkné fotky, měla Rita pouze obojek. 

Ovšem tentokrát bylo něco jinak, na přivolání nepřišla. Naopak utekla. Ten děs v jejich očích jsem nikdy dříve neviděla. Hledali jsme ji od zhruba 18 hod do jedenácté večerní. Našli jsme ji jenom díky síly sociálních sítí. Zmatenou, zaběhnutou v ulicích blízko hlavní silnice.
Až po diskuzi s rodiči, co se to vlastně stalo, jsme se dostali k závěru, že Rita má panickou hrůzu z holí a tyčí, od doby, kdy jako malá utekla a nejspíše dostala. A na golfovém hřišti viděla golfisty s golfovými holemi.

Doporučení? Poznejte svého psa, jak nejlíp umíte.

Tohle je jen pár příkladů, jak se může váš pes zaběhnout. Pojďme přejít teď k něčemu praktičtějšímu. 

Čím svého psa vybavit i pro tyto situace?

Kovová psí známka s raženým jménem a telefonním číslem

Najdete ji u nás ve variantách ze dvou kovů - mosaz nebo hliník. Díky ručnímu ražení by měl být nápis nesmrtelný. Oproti třeba známkám, které jsou potištěné sublimační technologií. Vypadají sice krásně, ale časem se sublimace začne šoupat a známka se znehodnotí. 

Ukázka, jak vypadá známka potištěná sublimací:

Ukázka, jak vypadá Haf Laf ručně ražená známka:

Kožený obojek se jménem a telefonním číslem

K rychlému nalezení zatoulaného pejska může dopomoci i personalizovaný kožený obojek. U nás najdete variantu z kvalitní přírodní kůže. Můžete si na něj nechat vygravírovat jméno v pěti typech písma a po předchozí domluvě také telefon.
U obojku je větší jistota, že ho bude mít pes vždy na sobě.

Čip

Od roku 2020 je každý chovatel/majitel psa v ČR povinen svého psa nechat očipovat. Štěňata musí být označeny nejpozději do 3 měsíců věku. Nemáte však povinnost čip registrovat. Čip musí být zapsaný v očkovacím průkazu nebo pet pasu.
V každém případě ale rozhodně doporučujeme pejska do registru zapsat. Šance na jeho rychlé nalezení se tím mnohonásobně zvýší.

Jak postupovat v případě, že se vám pes ztratí?

Byť to v takové situaci bude velmi náročné, snažte se ze všeho nejdříve zachovat chladnou hlavu. S ní vše vyřešíte mnohem snáze.

  1. Obejděte okolí lokality, ve které se pes ztratil. Pokud situace vypadá mizerně i po hodině hledání, přejděte k akci.
  2. Zkontaktujte blízké útulky. Pokud nikdo nebude na příjmu, zkuste rovnou Městskou policii. MP a odchytové služby často zaběhnuté psy převáží do útulků.
  3. Obvolejte veterinární lékaře v okolí místa, kde se pes zaběhnul. Často první kroky lidí, kteří psa naleznou, míří právě k veterináři, aby zkontroloval čip.
  4. Obraťte se na obecní úřad u kterého jste hlásili vašeho psa.
  5. Nepodceňte sílu sociálních sítí. Nebýt jich, Rita by se do svého pelíšku nejspíše už nikdy nevrátila. Přidejte příspěvky o ztrátě vašeho psa do Facebookových skupin. (Existují FB zájmové skupiny měst, jako Praha, Ostrava, apod.). Nezapomeňte ani na vliv vašich přátel. Často každý vždy rád pomůže a ochotně váš příspěvek o vaší zatoulané chlupaté lásce rád přesdílí.
  6. Pokud se váš pes zaběhl v lese, kontaktujte i myslivce. Popište jim vašeho psa a jeho charakteristické znaky co nejpřesněji.

Skvělou organizací, která pomáhá najít ztracené psy je Psí Detektiv. Fungují nejen na webových stránkách, ale i na Facebooku.

Další centrální databází ztracených a nalezených psů je Pes Web.

Ztratil se vám pejsek, nebo jste nějakého našli? Projděte si centrální registr psů ČR.

Přímo na Facebooku pak můžete využít kontaktů skvělé skupiny Ztracení a nalezení psi.

Pomohl vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli ať se dostane k co nejvíce lidem.

Cookies

Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.