SE PSEM NA DOVOLENOU, NA CO MYSLET?

Je na to váš pejsek připraven?

Než vůbec někam vyrazíte, je potřeba si objektivně říci, zda je váš pejsek připraven na cestování. Nebude mu cestování způsobovat stres? Je pejsek socializovaný? Nebojí se lidí, cizích psů, hluku, či jiných rušivých elementů, které by vás na vašich cestách mohly potkat?
Bylo by nepříjemné dojet do cíle a zjistit, že se váš pejsek cítí nekomfortně třeba na pláži, kde je hodně ruchu.

Co si s sebou sbalit

S pejskem to bude jako s dítětem, i jemu musíte sbalit jeho základní výbavu. 

Pejskovi na cestu s vámi sbalte:

  • Obojek a vodítko. Nebo postroj v případě, že postroje preferujete. Z obojků vám skvěle poslouží nylonový nastavitelný obojek, který nenasakuje vodu a rychle schne. Z vodítek, kterým voda neublíží a nevyblednou mu barvy díky ochraně vůči UV záření doporučujeme vodítko Lina.
  • Pelech. Záleží, na jakém místě se váš pes cítí pohodlně. U nás v Haf Laf Enzovi postačí huňatá deka, kterou smotáme do klubíčka, tzv. hnízda (pracovní název u nás doma)
  • Krmivo. U granulí máte jistotu, že nebudou tak náchylné na znehodnocení s výkyvy teploty, jako třeba konzervy. Pokud ale chcete mít po ruce i "čerstvé krmivo", přibalte pár konzerv, nebo paštik s kvalitním obsahem masa.
  • Pamlsky. Abyste měli pejska čím zaujmout i v nevyzpytatelných situacích. Skvělou službu vám udělají naše pamlsky kuličky a peletky Haf Laf, stačí jen vybrat příchuť.
  • Oblíbená hračka. Svému pejskovi se budete nejspíše věnovat i na dovolené. Sbalte s sebou jeho oblíbenou hračku pro interakci s pejskem. Pokud žádnou hračku nemáte, podívejte se na náš výběr Haf Laf hraček.
  • Čůrací podložka v případě, že na ni máte svého pejska naučenou. Chladící podložka, v případě, že používáte.
  • Pytlíky na psí nadílku. Toto doufáme nemusíme připomínat. Nebuďme my pejskaři čuňata a uklízejme nadílky po našich hafanech.
  • Léky na alergii, průjem, jiné. Doporučuje se přibalit s sebou i vhodné léky doporučené veterinářem pro případ nouze. Kdo je připraven, není překvapen.

Co musí pes splňovat na cestách

I pro cestování s pejskem platí nějaká pravidla. Vy si balíte cestovní pas (v případě cesty do zahraničí), pejskovi musíte jeho Pet Passport sbalit také. Konkrétně si tento doklad nese název PAS ZVÍŘETE V ZÁJMOVÉM CHOVU, více se o jeho struktuře a vzhledu dozvíte zde.
Váš pes musí mít potvrzení o očkování proti vzteklině, které je v souladu s pravidly EU. Pozor! Pokud je pes očkován poprvé, musí být očkování provedeno minimálně 21 dní před cestou.
Dále musí být pes řádně odčervený. Správnost a formu doporučujeme konzultovat s veterinářem.
A v neposlední řadě musí mít pes čip.

Pravidla v cílové zemi

Ať už se chystáte vyrazit jen do jiného města a nebo poznat zase kousek světa v zahraničí, pro každou zemi platí jiná pravidla. V některých zemích jsou zakázané bullí plemena. V některých není povolen přístup psům do moře, nebo je zcela zakázáno pouštět psa na volno. V některých zemích můžete nechat svého psa vyvenčit pouze na stanovených místech. A někde je vstup pro pejskaře se psy zcela zakázán.
Za nedodržení pravidel vám může být uděleno slovní napomenutí, ale v některých případech může dojít i na zaplacení pokuty. Proto doporučujeme si před samotnou cestou požadavky dané destinace řádně nastudovat.

Doprava

Především v parném letním počasí je pro pejsky cestování přehřátými dopravními prostředky velmi náročné. Proto nikdy nezapomínejte mít po ruce pet láhev s vodou a cestovní misku. My jsme si pro Enza velmi oblíbili skládací silikonovou, kterou jsme mu přivezli jako dárek z Kanárských ostrovů. :)
V případě převážení autem dodržujte bezpečnost. Bezpečný je transport v kleci, v přepravce, nebo připnutého na zadních sedačkách speciálním bezpečnostním pásem. Myslete na to, že klimatizace by neměla foukat na psa napřímo.
Pokud zvolíte leteckou dopravu, existují dva způsoby transportu. Některé letecké společnosti vám dovolí si vzít svého psa do 10 kg vč. přepravky s sebou na palubu. V opačném případě, musí pes do zavazadlového prostoru.
Pokud pojedete vlakem, pouze si zkontrolujte, zda pes do vlaku může. Pokud ano, pravděpodobně budete muset přikoupit jízdenku za psa. U ČD Pendolino příplatek aktuálně vychází na 50 Kč.

Ubytování

Věříme, že si s pejskem nebudete výlet plánovat na poslední chvíli a vše si předem promyslíte. I ubytování. Ještě pořád není každý hotel "dog friendly". My často hledáme ubytování přes booking.com kde si jednoduše vyfiltrujeme záložku Domácí zvířata povolena.

Byl pro vás náš článek přínosný? Sdílejte ho společně se svými přáteli na sociálních sítích, aby pomohl i vašim známým pejskařům.

Cookies

Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.