JAK SE STARAT O KŮŽI A KOŽENÉ VÝROBKY

Přejeme si, aby vám naše výrobky sloužily co nejdéle, ale i dlouhá životnost výrobku si vybírá svou daň a to v podobě pravidelné a šetrné péče o něj. Jelikož je na výrobu většiny našich produktů použita přírodní hovězí useň, naučíme vás, jak se o ni starat a udržet tak výrobky Haf Laf jako nové po řadu let.

Co je vůbec materiál - přírodní kůže zač?

Kůže je získávána ze zvířat, která byly poraženy na jatkách. Jedná se tak o druhotné využití suroviny. To znamená, že žádné zvířátko není poraženo pouze kvůli výrobě kůže.
Dále se kůže pošle do koželužny, kde se o ní pracovníci postarají. Metodou činění jsou z kůže odstraněny nečistoty, případně chlupy. Tímto fyzikálně-chemickým technologickým opracováním vzniká useň. Následně se surové kůže rozdělí do kategorií podle kvality. Kůže se dělí na 3 vrstvy - Top Grain, Genuine Leather a štípenku (kvalitu kůže popisujeme v tomto článku). Stejně jako lidská kůže, i ta zvířecí je složena z mnoha pórů. Pokud nejsou póry v kůži dalším procesem uzavřeny (v přírodní usni nejsou), kůže stále pracuje. Otevřené póry jsou stále schopny přijímat vodu. Kůže, která nasákne vodu, je flexibilnější, ohebnější, více přizpůsobivá - i proto, třeba pokud jste si zakoupili nové kožené boty a tlačí vás, doporučuje se boty namočit, vycpat ponožkami / hadrou a nechat uschnout.

Jak přírodní hovězí useň ošetřit?

Jak tedy póry v usni, která je použita pro váš výrobek uzavřít, aby dále nezachycovaly vodu? Tukem, nebo olejem, který vám na kůži vytvoří ochranný filtr.Můžeme přirovnat k lidské pokožce. Pokud chcete svou pleť chránit před volnými radikály obsaženými v ovzduší, také si před odchodem z domu nejprve natřete obličej mastným krémem.
Stejně tak je dobré chránit vaše kožené výrobky. Ovšem pozor! Zde často vzniká chybovost, kdy sáhnete po prvním mastném krému / oleji, který doma máte . Indulona, ani slunečnicový olej se kůži opravdu nelíbí. Pro šetrné ošetření kůže je potřeba použít přípravky (získané z přírodních zdrojů) k tomu vhodné. 

Doporučujeme použít:

  • včelí vosk
  • lanolin
  • lněný olej
  • neatsfoot oil - překladem by se mělo jednat o olej z hovězího dobytka
  • přípravky k ošetření kožených sedel 

Doporučujeme se vyhnout:

  • vazelína
  • indulona
  • kokosový olej (vysušuje)

Jakou techniku k ošetření použít?

K ošetření budete potřebovat houbičku, nebo hadřík a některý z výše zmíněných přípravků. Konzistence ochranného přípravku bude pravděpodobně tekutější. Lahvičku s obsahem protřepete a malou vrstvu si nanesete na houbičku (my používáme houbičku). Kůže použitím oleje, nebo vosku trochu ztmavne. Abyste na výrobku neměli fleky, doporučujeme postupovat rychle. Houbičkou vmasírujete buďto krouživými pohyby, nebo "ťupáním" vosk / olej na kožený výrobek, vše probíhá v rychlejším tempu. Kožený výrobek necháte chvíli odpočinout, aby měl šanci vosk / olej přijmout a vstřebat.
Tento postup opakujte pravidelně (intenzita opakování záleží na vás a na tom, jak kožený výrobek zatěžujete). Vždy, před každou novou aplikací ochranné vrstvy, kožený produkt nejprve opatrně otřete navlhčeným čistým hadříkem.

Stejným způsobem můžete chránit, nejen výrobky značky Haf Laf, ale také další kožené výrobky, které máte doma - boty, kabelky, sedací soupravy, čalounění, aj.

Cookies

Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.