BENEFITY VENČENÍ ZA KTERÉ VÁM VÁŠ PEJSEK PODĚKUJE

Říká se, že pokud nechodíte svého psa venčit pravidelně, je tady pravděpodobnost, že snižujete jeho život o rok. Tušili jste to? Dle kyneoložky, chodí se svými psy na procházku pravidelně alespoň jednou denně pouze 3/4 majitelů.

Ptáte se na benefity chození na procházky s vaším mazlíčkem?

Možná si totiž říkáte, že na tom přece nesejde. Vašemu psovi se nechce vytáhnout čumák ze dveří, do doby, kdy bude venku 30 °C a slunečno. Nebo si možná říkáte, že když svého psa vypustíte na zahradu, že má přece pohybu až až.

Nyní vám dám 6 důvodů, proč byste se svým psem měli chodit na procházky i přes to, že má k dispozici domeček se zahradou. Jak pohyb ovlivňuje zdraví našich čtyřnohých miláčků.

1. Pro stránku petbacker.com uvedlo 93% dotazovaných, že pravidelné procházky snižují stres u jejich psů

Sama můžu tento fakt potvrdit. Vždy, když jdeme s Ritou na delší procházku, když se po cestě zastavíme v nějaké restauraci, lehne si pod stůl a s klidem pozoruje okolí. Po návratu a dobré večeři si lehne do pelíšku a spokojeně usne.

2. Podle stránky betterhealth.com, psi a štěňata, která nemají pravidelný pohyb, mají predispozice k obezitě, které vedou ke kardiovaskulárním nemocem, onemocnění jater, či artritidou

Mnoho z mých přátel by mohlo potvrdit, že pokud svému psovi začali dopřávat pravidelný pohyb, pes shodil na váze. Jedna z mých kamarádek se stará o starší labradoří slečnu, ta pravidelnými procházkami shodila 3kg. I teď ve svém seniořím psím věku jde však vidět, že se jí chodí mnohem lépe.

3. Pravidelné procházky také pomáhají ke zlepšení funkce močového a trávícího traktu psa

Psi milují jejich rutinu a rozvrh. Pokud svému psovi budete dopřávat možnost pravidelného vyprazdňování a dodržování jejich rutiny, trvale tak zajišťujete prevenci jejich ústrojí. Pravidelným vylučováním se váš pes zbavuje toxinu, které by ve svém ústrojí mohl mít. Procházkami tak předcházíte infekcím a zajišťujete spokojenost nejen svého psa, ale i tu vaši.

4. Organizace pro zvířata upozornila na fakt, jaký negativní vliv má nedostatek cvičení a chůze venku na psa. Pes potřebuje mít možnost objevovat a cítit nové značky a pach

Když jsme s Ritou chodili na „cvičák“, paní cvičitelka nám řekla pěkné přirovnání: „Nechejte pejsky venku očuchat a označkovat co můžou, pro ně je tato příležitost jako pro vás brouzdání Facebookem.“

Navíc, pokud svému psovi nedopřáváte příležitost objevovat, může být znuděný a začít vám ničit nábytek, či jiné věci v domácnosti. Pravidelným venčením vašeho pejska můžete tomuto předcházet. Pes se venku zabaví a dokonce se naučí lépe přizpůsobovat novým prostředím.

Mnoho psů nesnáší zimu, horko, déšť, nebo sníh. Ale pokud bude mít možnost objevit jemu nové vjemy, nebude těmto nepříjemným teplotním vlivům věnovat pozornost.

Jenom nezapomeňte svého pejska pořádně vybavit, např. oblečkem.

5. Ze zdrojů positively.com jsem čerpala údaj, že pravidelné venčení přispívá k upevnění pouta mezi psem a jeho páničkem a snížení pocitu osamělosti.

Sedět doma celý den může být pro vašeho psa trochu osamělé. Ne jen venčením můžete pomoci k odstranění pocitu osamělosti, ale váš pes má také možnost budovat si důvěru ve vás a rozvíjet jeho sociální návyky.

Venčení a socializace pomáhá ke zvýšení důvěry pejska a interakci „se světem“ venku.

6. Venčení podporuje emoční zdraví a zmírňuje nechtěné chování

Určitě každý znáte tu situaci, kdy se pejsek začne domáhat pozornosti, třeba dáváním nechtěného pac. Psi se mohou domáhat pozornosti různými způsoby: packou, skákáním, vytím, nebo štěkáním, apod. Toto jsou situace, které jsou o to nepříjemnější, pokud bydlíte v panelovém domě, nebo pokud k vám přijde návštěva.

Pravidelnými procházkami můžete toto chování zmírnit. Pes venku vybije svoji energii, stráví čas s vámi a nebude mít potřebu znovu se domáhat pozornosti.


Prosím pamatujte však, že se jedná o článek sepsaný z dat sesbíraných na internetu. My jsme s Ritou ve štěněcím věku navštěvovaly kynologický klub, proto některé z těchto příkladů nejsem schopna doložit vlastní zkušeností.

Ale jedno vím jistě, vždycky když jdeme na procházku, Rita ožije a i přes to, že bude letos slavit krásných osm psích let, na procházkách se vrací zpět do štěněcího věku.

Pokud vás však trápí nějaké nevhodné návyky pejska, zkuste kontaktovat profesionála.  

Cookies

Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.